Okusi Zagorja – Okusi hrvatske tradicije


Okusi Zagorja – Okusi hrvatske tradicije

U Villi Zelenjak Ventek u Risvici pokraj Kumrovca, predstavljen je nacionalni projekt Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, u suradnji s Varaždinskom destinacijskom menadžment kompanijom Vall 042, “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja”.

Jučer je 14 zagorskih ugostiteljskih objekata, koji su se početkom godine uključili u ovaj nacionalni projekt, dobilo oznaku standarda Okusi Zagorja. Oznake su predstavnicima objekata uručili župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenija Tomić. Župan Kolar i vlasnik Vile Zelenjak Branko Greblički Ventek su nakon svečane dodjele na pročelju ovog objekta otkrili i prvu postavljenu ploču.

Župan i predsjednik Turističke zajednice KZŽ Željko Kolar je čestitajući svim sudionicima projekta naglasio da će on puno značiti za daljnju promociju turizma u županiji. “Svi vi zajedno stvarate bajkovitu sliku našeg Zagorja. Svatko je jedan mali kotačić Zagorja kao destinacije, unutar koje svatko sa svojom kvalitetom i svojom specifičnošću ponude privlači svoje goste” naglasio je župan Kolar i kao prednost Krapinsko-zagorske županije istaknuo kvalitetan cjelogodišnji turizam “Vi kroz čitavu godinu nudite domaće specijalitete i gost koji dolazi u Zagorje zna da u koje god doba dana dođe da će dobiti kvalitetnu uslugu, kvalitetnu hranu i izvrsna zagorska vina” poručio je župan Željko Kolar.

 

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki je u svom obraćanju rekla “Obično kad srećemo ljude, nakon nekoliko godina više se ne sjećamo kako su izgledali, ali se sjetimo kako smo se osjećali u njihovom društvu. Jednako tako naši gosti pamte kako se osjećaju u Krapinsko-zagorskoj županiji. “Oni dolaze da na nepcu odnesu trag naše kuhinje i dobrih vina, očima pogledaju sve naše ljepote, zelene brege, stare dvorce i crkvice na  bregima i to je taj cjelokupni doživljaj koji ostaje u sjećanju”, istaknula je predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki.

Voditelj cijelog projekta Borislav Šimenc i voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenija Tomić pojasnili su  kako su oznake standarda mogli dobiti isključivo ugostiteljski objekti koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva lokalna tradicijska jela, dva sezonska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina. Kada je riječ o zagorskim ugostiteljskim objektima, istaknuo je Šimenc, ovih prvih 14 objekata, prema ocjeni anonimnih gostiju koji su ocjenjivali restorane, dobili su izrazito visoke ocjene – od 88 do čak 99 glasova, dok je za oznaku bilo potrebno 75 glasova.

U sklopu svečanosti predstavljena je i ponuda jela i pića ugostiteljskih objekata koji su dobili oznaku standarda Okusi Zagorja. Na promociji zagorske gastronomije bili su i saborski zastupnikTomislav Končevski, izaslanik gradonačelnika Zagreba Dragutin Žiljak, zamjenici županaJasna Petek i Anđelko FerekJambrek, predsjednici županijske gospodarske i obrtničke komore Josip Grilec i Davor Pleško te direktorica Turističke zajednice Varaždinske županijeElizabeta Dolenec i direktor Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart. U prigodnom programu nastupio je državni prvak u sviranju harmonike Stjepan Horvat.

 

Prvi dobitnici oznake “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja “ su:

“Bluesun hotel Kaj”, restoran “Academia” iz Marije Bistrice, “Dvorac Mihanović” iz Tuheljskih Toplica, Hotel “Terme Jezerčica” iz Donje Stubice, Klet “Bolfan” Vinarije Vinski vrh iz Hraščine, Klet “Grešna gorica” iz Desinića, Klet “Lojzekova hiža” iz Gusakovca, “Majsecov mlin” iz Donje Stubice, “Pansion Rody” iz Gornje Stubice, Restoran & catering “Sermage” iz Svetog Križa Začretja, Restoran “Magdalena”-Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica, Restoran “Zaboky” iz Zaboka, Restoran “Villa Zelenjak -Ventek” iz Risvice kraj Kumrovca, Vinarija Micak – Klet “Zagorski dvori” iz Huma Bistričkog kraj Marije Bistrice i Vinarija & restoran pansion “Vuglec Breg” iz Škarićeva.

U suradnji i partnerstvu sa županijskim turističkim zajednicama, tijekom prošle godine prvih je tridesetak standarda dodijeljeno na području županija: Vukovarsko-srijemske (8), Varaždinske (13), Požeško-slavonske (8) i grada Zagreba (1) dok je u tijeku, uz Krapinsko –zagorsku županiju, proces dodjele ovog standarda ugostiteljskim objektima  na području  Zagrebačke županije (10), a u  pripremi za područja Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Međimurske županije.

Na taj će način do kraja ove godine, standardom ‘Okusi’ biti obuhvaćeno stotinjak ugostiteljskih objekata s područja 14 županija, s planom pokrivanja cijele Hrvatske tijekom 2017. godine. U pripremi je izrada i  aktiviranje  web portala okusi.hr  te osnivanje klastera Okusi hrvatske tradicije na nacionalnom nivou.