O nama

Otkrijte

našu priču

Klet

Grešna gorica

“U smiraj dana cvrkut ptica je ispraćivao sunce iza velebnog burga Taborgrada, a iz njega je dolazio šapat Veronike… „Idemo, idemo, kaj čekaš, pokažimo ljepotu Zagorja. Stoljetne šume, zelene livade, vinograde i romantične kapele na izbočenim bregima…”

Klet Grešna gorica ugostiteljski je objekt obitelji Podboj. Damir, Jasna, Marko i Matija uz podršku djeda Vladimira i bake Ankice, započela je s radom na seoskom domaćinstvu 1996. godine. Novootvoreni ugostiteljski objekt na istoimenom brežuljku nasuprot Velikog Tabora, kao takav bio je prvi registrirani seljački turizam u Hrvatskoj.

Grešna gorica prvi je registrirani seljački turizam u Hrvatskoj.

Sakupljajući stare predmete koji su opisivali seoski život na zagorskim bregima obitelj je počela uređivati okoliš i ugostiteljski objekt. Radom sa prirodnim materijalima željeli su  postići danas prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. Tom ugođaju uvelike pridonose zelene livade i vinogradi koji okružuju goste dok oni uživaju u domaćim zagorskim delicijama kao što su domaći naresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh, purica s mlincima, štrukli… Stara bačva koja je nekoć čuvala 7000 litara vina danas je preuređena u kutak za goste, a posebno je zanimljiva najmlađima posjetiteljima. 20 godina stvarani ugođaj vraća goste u srednjovjekovna vremena grofova Ratkay iz Velikog Tabora kojim i danas tiho odzvanja legenda o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i grofa Fridrika koji su se potajno sastajali u Grešnoj Gorici.

Prema legendi, brežuljak Grešna gorica bio je tajno sastajalište mladih ljubavnika Veronike i Fridrika. Zbog njihove zabranjene ljubavi i “grijeha”, brežuljak nosi današnji naziv.

Ideje djeda Vladimira danas su mala umjetnička djela koja krase Grešnu Goricu. Tako dvorci Veliki Tabor i Miljana te kapela sv. Magdalene imaju svoje umanjene kopije, a malo staro selo Zagorja upotpunjuje stoljetnu šumu na putu do ugostiteljskog objekta. Neposredna blizina utjecala je na to da se romantičarski duh srednjovjekovnog dvorca Velikog Tabora sa svojom prošlošću i legendama odrazio i na Grešnu goricu. Stoga dio Hrvatske i Zagorske, prošlosti možete doživjeti i kod nas. Stara rimska poslovica kaže:  „Da bi upoznao jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, tada ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi.“ Ako vjerujete u riječi starih rimljana upravo u našem ugostiteljskom objektu možete vrlo dobro upoznati zagorski kraj, ljude i običaje. Naše seosko domaćinstvo nudi Vam ugođaj pravog zagorskog seoskog ambijenta, domaće specijalitete i vino iz naših vinograda te Vam omogućuje da svoju svakodnevicu zamijenite odmorom i uživanjem u čarobnom krajoliku zelenih brežuljaka. Vaš boravak u Grešnoj Gorici upotpuniti će stoljetna hrastova šuma, vinogradi, livada, uređeno dječje igralište i različite domaće životinje koje su neizostavni dio seoskog života.

“Da bi upoznao jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, tada ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi.”

Okolne brege upotpunjuju sakralni objekti kao što su kapele sv. Magdalene, sv. Ivana, sv. Ane te poznato svetište Vinagora udaljeno svega 5 kilometara od Desinića. Blizina Tuheljski i Krapinskih toplica, zdravilišča Rogaška, termi Olimia te etno sela Kumrovec pružit će ponešto svakom gostu Grešne gorice.

“I tako uz cvrkut ptica seosko domaćinstvo Grešna gorica stoji dvadeset ljeta u svojoj priči koja tiho žubori na laganom povjetarcu te okružena zelenim brdima prenosi zagorsku tradiciju svim svojim posjetiteljima.”

O nama podstranica

Tak vam je

sve to počelo

Iz osobnih zapisa Damira Podboja (1996.-1998.)

Početne godine (1996.-1998.)

1996
18 srpnja

1

a96_vec_timeline

18 srpnja

2

b96

18 srpnja

3

c96_2

18 srpnja

4

d96

18 srpnja

5

e96

1997
18 srpnja

6

f97

19 srpnja

7

sokol2

1998
19 srpnja

8

h98

19 srpnja

9

i98