Oko nas

Ponuda

oko nas

Posjetite

Desinić

Grešna gorica nalazi se u blizini pitoresknog mjesta Desinić koje je ujedno i upravno središte istoimene općine. Općina se proteže na 45 km2 te prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine broji 3.478 stanovnika koji  i dalje njeguju tradicionalne običaje desinićkog kraja. Za više informacija i aktualnosti posjetite službenu  web stranicu i službenu Facebook stranicu općine. Također vam savjetujemo posjetu službene web stranice Turističke zajednice Kumrovca, Desinića, Zagorskih sela koju također možete pronaći na Facebooku. U zadovoljavanju vaše znatiželje o povijesti desinićkog kraja od pomoći bi vam mogao biti projekt Digitalizirane desinićke foto arhive koja vas fotografijama vodi na putovanje kroz prošlost Desinića.

 

desinic_ponuda

Kulturno-povijesne znamenitosti

Kulturno-povijesne

ZNAMENITOSTI

Posjetite

Veliki Tabor

U neposrednoj blizini Grešne gorice, na nasuprotnom brežuljku smjestio se jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Nekadašnji plemićki grad Veliki Tabor izuzetan je upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Tako smješten na 333 m nadmorske visine dominira desinićkom panoramom više od pola tisućljeća i nezaobilazan je detalj svake fotografije iz Desinića pa tako i iz Grešne gorice. U ovom spomeniku kulture najviše nulte kategorije nalazi se muzej, a jedan od najprepoznatljivijih identiteta Hrvatskog Zagorje česti je domaćim raznim manifestacijama. Za više informacija posjetite službenu web stranicu ili službenu Facebook stranicu.

tabor_ponuda

Posjetite

Staro selo Kumrovec

Na udaljenosti od svega desetak kilometara od Grešne gorice možete posjetiti muzej “Staro selo” Kumrovec. Etno–selo Kumrovec najveći je tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. S oko četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva saznajemo kako su živjeli naši stari. Rodna kuća Josipa Broza Tita koja obnovljena stoji u središtu sela sadrži etnografski i povijesni postav. Za više informacija posjetite službenu web stranicu Muzeja Hrvatskog Zagorja.

etno_ponuda_2

Termalni izvori

Termalni izvori

u hrvatskoj i sloveniji

Posjetite

Termalne izvore

Zagorje je bogato izvorima termalne vode, a na istim tim izvorima niknula su kupališta i lječilišta koja u sezoni privlače mnogobrojne posjetitelje željne opuštanja ili liječenja. U svakom slučaju, posjetitelje željne terapijskog učinka vode na ljudski organizam. Kako priroda ne poznaje ljudski ucrtane granice tako je i Slovenski pogranični kraj također bogat prirodnim darovima u vidu termalnih izvora. Zbog neposredne blizine državne granice sa Republikom Slovenijom Grešna gorica se našla u trokutu tri velika kupališta. Terme Tuhelj udaljene dvadesetak minute vožnje, Aquae Vivae Krapinske Toplice udaljene nešto manje od pola sata vožnje na Hrvatskoj strani te Terme Olimia udaljene desetak kilometara u Sloveniji. Moderno uređena kupališta sa bogatom ponudom zabavnog i wellnes sadržaja. Udaljeno pola sata vožnje u Sloveniji nalazi se i  suvremeno opremljeno Zdravilišče Rogaška.

terme_ponuda_manja

Sakralni objekti

Sakralni objekti

crkve i kapelice

 

 

Posjetite

crkve i kapelice

U neposrednoj blizini Grešne gorice nalaze se mnogobrojni sakralni objekti koji svakako zavrijeđuju vašu pažnju pri obilasku desinićkog kraja. Možete razgledati novoobnovljenu kapelu sv. Ivana Krstitelja u Velikoj Horvatskoj, kapelu sv. Ane u Desiniću kraj zgrade “starog farofa” i novog župnog dvora. Posebnost kapele iz 1590. godine je u tome što je njezinu unutrašnjost oslikao poznati hrvatski slikar Oton Iveković. Od kapelica još možete razgledati kapelu sv. Marije Magdalene čija je posebnost predivan vidikovac. Nezaobilazan i dominantan detalj glavnog desinićkog trga je župna crkva sv. Jurja izgrađena 1639. godine. Crkvu je 1937. godine posvetio tadašnji nadbiskup koadjutor Alozije Stepinac. Desetak minuta vožnje od Grešne gorice prema Pregradi nalazi se Rkt svetište Majke Božje Vinagorske zanimljive arhitekture i predivnim pogledom na desinićki i pregradski kraj.

sakralna_ponuda4